Over Schotanus Schrijft

biografie levensverhaal schrijven frisoschotanus

"Iemand met een knappe pen die journalistieke onafhankelijkheid combineert met liefdevolle betrokkenheid" (Bert Wagendorp, de Volkskrant).

Ik ben (co-)auteur van diverse sportboeken, bracht de historie van het voetbalgeweld aan de hand van persoonlijke verhalen tot leven en schreef een cultuurgeschiedenis over de sigaret. Daarnaast ben ik tekstschrijver en hoofdredacteur van een aantal sportvakbladen.

Mijn specialiteit is de kern halen uit een grote hoeveelheid informatie en daar een goed verhaal van maken. Dat verhaal kan zijn verpakt in een boek, een jaarverslag, speech of brief. 

Biografie

Ik studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als advocaat en later als juridisch adviseur bij Deloitte specialiseerde ik me in arbeids- en ondernemingsrecht. Nadat ik enige tijd het juridische werk met de journalistiek combineerde, ging ik in 2004 als freelance journalist en tekstschrijver aan de slag. Ik schreef voor NRC Next, AD Sportwereld, FEM Business en werkte mee aan verschillende boeken. Sinds 2007 specialiseerde ik me op sportvakgebied. Ik werd medehoofdredacteur van het vakblad Sport & Strategie. Sinds 2015 ben ik hoofdredacteur van de magazines Sport, Bestuur en Management, Centre Court en Lopend Vuur.

Intussen schreef ik in opdracht van het topsportteam NOC*NSF de Studie top 10, waarin het topsportbeleid van de sportkoepel is vastgelegd, en waarvan het eerste exemplaar door koning Willem Alexander in ontvangst is genomen. Daarnaast schreef ik in opdracht van de KNVB het Masterplan voor het Nederlands voetbal voor de komende jaren, Winnaars van Morgen.

Met sportmarketeer Bob van Oosterhout schreef ik de Sportsponsor top 100 aller tijden, het magnum opus op sponsorgebied, een fraaie tegel van 448 pagina’s een historisch verantwoord overzicht van de Nederlandse sportsponsoring.

Tussen deze werkzaamheden door schreef ik op persoonlijke titel een drietal boeken: Desespereert Nimmer, de biografie van mijn grote clubliefde PEC Zwolle (Arko Sports Media, 2009), De beste sigaret voor uw gezondheid (AtlasContact, 2014), een cultuurhistorisch boek over een veelbetekenend symbool van onze moderne consumptiemaatschappij en Toen was geweld heel gewoon, over de opkomst van het voetbal als volkssport en de bloederige historie van het voetbalgeweld in Nederland en Engeland (AtlasContact, 2017).