Zoeken naar een vergeten verzetsheld

Vorig voorjaar stuitte ik in de krantenarchieven op het verhaal van een Nederlandse verzetsman die als pionier in het Franse verzet stierf voor een Duits vuurpeloton, samen met twee Franse kompanen. Eén van die twee Fransen, graaf Honoré d´Estienne d´Orves, werd een legende, hij groeide uit tot een belangrijk symbool van het Franse verzet. Er zijn in vele Franse steden straten en pleinen naar hem vernoemd. Zelfs een marineschip en een Parijs metrostation dragen zijn naam. En de Nederlander? 

biografie levensverhaal schrijven IMG 20181211 094531

Hem werd in 1950 postuum het Groot Verzetskruis toegekend, koningin Juliana bezocht in Parijs zijn broer en vader. En is hij is een compagnon van de Ordre de la Libération, de een na hoogste Franse militaire onderscheiding. Los van deze postume erkenningen is vrijwel niets over hem bekend. In de jaren negentig dreigde zijn graftombe op Père Lachaise te worden geruimd wegens de ernstige staat van verval. Er was geen enkel familielid te vinden dat voor herstelkosten kon of wilde opdraaien.

Sinds ik het krantenbericht las is mijn missie om de deze vergeten verzetsheld tot leven te wekken. Wie is hij, waarom gaf hij in Frankrijk zijn leven in strijd tegen het fascisme? Wat waren zijn heldendaden? Was hij überhaupt wel een held? En is er echt geen enkel familielid te traceren?

Deze zoektocht moet resulteren in een boek, waarvoor ik een contract tekende bij Querido Fosfor en waar Frank Westerman mij op inspirerende wijze begeleidt. Hij drukte mij een geweldig boek in handen, Soldaten van Salamis, van Javier Cercas. Net als dat boek gaat ook mijn verhaal niet alleen over de opbrengst van de zoektocht, maar ook over de zoektocht zelf. Hoe vind je je weg in de Franse archieven, wat is er 70 jaar na dato nog te vinden? Hoe leg je iemands motieven bloot en wanneer is iemand een held? En wanneer krijgt een fanatieke speurtocht de trekken van een persoonlijke obsessie?  

Ik ben nu al maanden aan het speuren. Steeds krijg ik brokstukjes die het verhaal dan weer completer, dan weer verwarrender maken. Zo zag ik twee weken geleden, tijdens mijn bezoek aan zijn (herstelde) tombe in Parijs, een mij totaal onbekend naam in het steen gegraveerd staan. En nog steeds heb ik zijn dagboek, dat ergens moet liggen, niet gevonden. Komende maanden moeten de puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Of niet. Ik leg het in ieder geval allemaal vast en spannend wordt het zeker!

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: